Mini-titrator voor totaal sulfiet in wijn

€ 1.109,57

Deze mini-titrator biedt de mogelijkheid om vrij of totaal sulfiet te testen in alle wijnen (ook de rode) die moeilijk te testen zijn met manuele methodes omdat de kleurveranderingen nauwelijks waar te nemen zijn.

Een belangrijke reden om SO2 toe te voegen is om oxidatie te vermijden. Wanneer er zuurstof aanwezig is, wordt SO2 zelf geoxideerd voor fenoldeeltjes in de wijn, en treedt zo op als een zuurstofopnemer. SO2 onderdrukt ook de activiteit van enzymen die bruinkleuring en andere problemen veroorzaken.

Datgene wat uw wijn werkelijk beschermt is moleculaire SO2. Onder 30-60 ppm bindt 33 tot 50 % van de toegevoegde SO2. Wat overblijft wordt ‘vrij’ genoemd en wordt verdeeld in twee delen. Het grotere, en relatief ondoeltreffende vrije deel is ‘bisulfiet’ (HSO3). Het kleinere vrije deel is het actieve moleculair. De hoeveelheid moleculair SO2 in uw wijn hangt af van het niveau van vrije SO2 en de pH. Bij een pH van 3,2 bijvoorbeeld, is de hoeveelheid vrije SO2 voor 0,8 ppm moleculair SO2 22 ppm. Bij een pH van 3,5, zal er 43 ppm nodig zijn, in wezen het dubbele.

In de meeste situaties zal 0,8 pp moleculaire SO2 tijdens bulkopslag en bij het bottelen, voldoende beschermen tegen oxidatie en bacteriële actie. Bescherming tegen malolactische bacteriën is ook inbegrepen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de hoeveelheid vrije SO2 in de wijn afhangt van drie factoren:

  • hoeveel er toegevoegd is
  • hoeveel er voor de toevoeging aanwezig was
  • hoeveel binding er door de toevoeging is

Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten.

 

Dit is enkel op bestelling leverbaar.